Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

trufle jaglane
Składniki
•100 g kaszy jaglanej
•200 g mlecznej czekolady
•2-2,5 szklanki mleka
•ewentualnie cukier puder
•kakao lub wiórki kokosowe do obtoczenia



Przygotowanie
1.Kaszę jaglaną wrzuć na teflonową patelnię i chwilę podgrzewaj ciągle mieszając, aż kasza zacznie wydzielać przyjemny aromat. Uważaj by jej nie spalić.
2.Kaszę przelej wrzątkiem.
3.Zagotuj w garnuszku 2 szklanki mleka i wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie sprawdź czy kasza wchłonęła całe mleko, jeśli tak to dolej jeszcze z 0,5 szklanki i gotuj ok. 5 minut. Odstaw pod przykryciem.
4.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj do kaszy i wszystko zmiksuj na gładką masę.
5.Jeśli masa jest za mało słodka dodaj cukier puder do smaku.
6.Po ostygnięciu masy wstaw ją do lodówki na min. 30 minut.
7.Po tym czasie formuj małe kuleczki i obtaczaj je w kakao lub wiórkach kokosowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation